Det naturlige

La meg bare begynne med å stadfeste at jeg er veldig gretten i dag. Det er helt naturlig. Det skjer innimellom, og det gir meg ingen grunn til å skamme meg – snarere burde jeg vise det høyt og tydelig for mine omgivelser. Jeg har allerede fått minst étt familiemedlem til å kjempe med tårene. Og Kattlaug måtte bade. Det er helt naturlig.

Helt naturlig.

Noe annet som er helt naturlig (ingen sammenheng, forøvrig), er mensen. Like naturlig som mugg på brødet, og hull i tennene. Som konflikt, som forfall, som feilbarlighet og død, er mensen naturlig. Som svigermor, som uvær, som fødselsdepresjon. Som at knekkebrødet knuses når du vil smøre kaldt meierismør på det. Som liket som råtner i jorden. Så naturlig.

Ötzi
Naturlig.
Vi deler og vi åpner opp. Tabuer skal vekk. Barrierer skal brytes. Fanger skal settes fri. Og sjelene skal brettes ut, lik sommerfuglvinger, som – hullete av livets skader – ikke kan fly. Deling gjør oss sterkere; når vi hutrer tett sammen med våre hundre utette paraplyer, blir vi fremdeles like våte, men vi er varmere.

Det er allerede 19 år siden Kjell Magne Bondevik fikk sammenbrudd. All ære til ham for det. Og jeg synes det er deilig med vår nåværende statsminister som helt åpent er en rotekopp på hjemmebane, og innimellom viser oss sitt hjem med rotete flater og tørkestativ stående fremme. Til og med de kongelige åpner seg for oss, om tabuer som rus, helseproblemer og samlivsbrudd. Vi har fått et samfunn hvor vi etterhvert kan vente at noen tar godt imot oss når vi forteller at vi strever eller har falt. Og det er vel og bra.

Nedrivingen av murer og skam rundt gamle tabuer, er svært ofte av det gode, og gir svært mange mennesker bedre liv. Men på noen områder har de velmenende kulturelle bulldoserene gått for langt i sitt forsøk på å krumme moralens pekefinger, og nå er tiden kommet for å strekke den ut igjen: Noen har nemlig begynt å si at «MENSEN er HELT OK!» Hva blir det neste? «Foreldrene dine hadde sex da de laget deg, og det er hyggelig å tenke på»??

Det er det nemlig ikke. Nå er det min tur til å bli krenket.

Bilde av Sneveig
Krenket. (Veldig moderne.)

Hva er vitsen med å framsnakke mensen? Jeg vil ikke se menstruasjonsblod bare fordi «det er naturlig». Eller neseblodet til Erna. Eller snørret til kongen. Joda, det er høyst naturlig. Men jeg trenger ikke se det – jeg føler med dem likevel. Heldigvis har Erna og kongen vett nok til å sette fornuftige grenser, så vi har sluppet å se det. For vi trenger nemlig ikke å se noe bare for å se det. Vi vet hvordan det ser ut. Det gjør oss ikke gladere. Det gjør oss ikke friere. Det gir ikke mindre mensen, neseblod eller snørr i verden. Det er et meningsløst tabu å knuse. Mensen minner oss bare om… mensen. Og den pillen hjelper det ikke å sukre. Med mindre man har en alvorlig kunstnerisk unnskyldning for å vise den frem, kan mensen gå og gjemme seg. Jeg synes jeg ser den nok som det er.

Hans Majestet Kong Harald V
Unnskyld, Deres Majestet. Du vet jeg har stor respekt for deg.

Mulig mensen ikke kommer i veien for å ha det gøy og befriende, dersom du blør to dråper om dagen et par dager i måneden, og ellers har det fryktelig flott. (Det kan dere også få til, gutter, med en litt røff Brazilian Waxing i ny og ne.) Jeg synes ikke mensen er gøy. Og nå vil jeg ta ordet for alle de kvinner og menn på vår jord som helst ønsker mensen dit pepper’n gror:

MENSEN ER IKKE OK!

Dette handler ikke om kvinneforakt – det hadde vært like ille om det rammet menn i stedet. (Bortsett fra at jeg ville sluppet unna, så det ville vært litt bedre, så klart…) Nei, mitt hat mot mensen handler ikke om hverken kjønn eller skam. Det er personlig. Mensen er en syk j… som gjør livet surt for halve jordens befolkning!

Akkurat som at jeg har inderlig vondt av alle menn med impotens, forstørret prostata og ballespreng, blør mitt hjerte for alle kvinner som lider under den hormonelle motorsagmassakren hver måned, enten den er lang eller kort, enten de bor i Afrika eller på en rosa sky, enten de har tilgang til gode hygieneartikler eller ikke. Og en fjollete reklamefilm med slanke, lykkelige, uanstrengte mennesker som løper rundt og heller en bitteliten mengde rød væske på et bind, hjelper ingen, akkurat som det ikke hjalp det spor den gangen væsken var blå. Det eneste positive jeg kan finne ved den nye reklamen til Libresse, er at den kanskje føles mindre utleverende for de kongelige.

Kongefamilien
Har blått blod.

Så ja, jeg er krenket. Av menstruasjonsblod i det offentlige rom. Hvorfor trenger vi se så mye kroppsvæsker i det hele tatt? Hva med «gjennomsiktige kleenexer – blås først, gransk etterpå, vær stolt av snørret ditt!» «Gjennomsiktig plaster – se såret gro!» Eller «glassklosettet – følg kabelen over kneika. Nå med morsom fargeskala for urin, slik at familien kan sammenligne!» «Gjennomsiktige hundeposer!» Jeg ser ikke for meg at noen av disse produktene eller reklamene ville slått an. Enda så naturlig og lite skambelagt det burde være. Mensen er fandens oldemor blant kroppslige utskillelser. Ingen verre, ingen mer meningsløs. Ned med mensen!

Men hvis vi først skal reklamere for mensen: Kunne vi ikke heller fått en sånn trist reklame de sender på helligdager, med gråtende kvinner med fluer i øynene, og blod utover alle klærne? Dét er naturlig, det! (Kanskje minus fluene.)

Maleri av gråtende barn.
Kroppsvæsker har ingenting på et bilde å gjøre. Krenkende.

Jeg ønsker mensen en vond og plutselig død. Jeg vil ikke ha den, jeg vil ikke se den, og jeg bryr meg ikke om hvor naturlig den er. «Mensen er ingen sykdom,» sa en ufølsom gymlærer en gang. Nei, det er den ikke. Den er en månedlig tragedie. Det hygieniske aspektet takler jeg helt fint, det er ikke det som er problemet. Det er Newspeaken rundt. Man kaller ikke en spade for en spade, men en lort for en lilje. Det er bedrag. Dét er ekkelt, det!

Kjære feminister og andre, kvinner som menn, hvorfor skal vi omfavne mensen? Finn noe bedre å kjempe for. Redd noen sexslaver, og send noen bind til dem som trenger det. Bygg noen skoler og noen toalettfasiliteter i utviklingsland, slik at jenter og kvinner kan få like muligheter som gutter og menn. Et fremskritt i verden ville være om alle, uansett kjønn, kunne føle seg rene og vel og ha nok jern og ingen smerter, for det er faktisk en god og sunn følelse.

Jeg kommer ikke til å kjøpe Libresse-produkter på en stund, med mindre de er på tilbud, så klart. De kan heller gå tilbake til den blå væsken i reklamene, og så kan de trykke et fint bilde av kongefamilien på pakken. Da kjøper jeg nok gjerne.