Kattarsis – del II: Kat(t)olisismen

I denne utgaven av «Kattarsis – åndelig sofakrok» utforsker Kattlaug Kattikanet.

Jesus overrekker nøklene til St. Peter
«Pass godt på nøklene. Og ikke glem å mate katten!»

Katolisismen er den største og eldste retningen innenfor kristendommen. Den katolske kirken har paven som sitt øverste overhode, og paven er erklært som Guds stedfortreder på jorden – ikke ulikt slik mange katter ser på seg selv. (Enkelte andre kristne kirkesamfunn mener derimot at paven er Antikrist, men det er en helt annen fortelling.)

Katter har ingen spesiell plass i kristendommen, og et søk i Bibelen, gir heller ingen direkte treff på ordet «katt». I 3. Mosebok, i en lang oppramsing av guddomelige påbud som gjelder rene og urene dyr, kan vi lese at: «Og alle firbeinte dyr som går på poter, er urene for dere.»

Søte kattepoter.
Uff, da… Dette ser ut som poter.

Det er jo ikke særlig oppløftende lesning for kattevenner. I tillegg har katter, særlig svarte, blitt beskyldt for å være djevelens dyr, og forbundet med ulykke. Mest ulykke har det kanskje vært for de stakkars kattene som ble brent på bål sammen med heksene sine i middelalderen. Som hevn har mange svarte katter senere med overlegg utvist dårlig trafikkadferd, som å løpe ut i veien foran biler som kommer kjørende, slik at den stakkars bilføreren som kjører på dem og deretter flykter fra åstedet i panikk, blir utsatt for hat og hets fra dyrevenner (les: hekser) i sosiale medier.

Om du synes dette var litt dyster lesning, kan jeg trøste med at Pave Frans i 2014 skal ha sagt at «alle skapninger kommer til himmelen» og «en dag vil vi se våre dyr igjen». (Hans forgjenger, Pave Benedikt XVI, skal noen år før ha uttalt seg noe mer surmaget, da han sa at «døden bare betyr slutten for alle andre dyr enn mennesker», på tross av at Benedikt var kjent som en katteelsker. )

Pave Frans I
Katter foretrekker Frans.

Når verdens største kirkesamfunn åpner døren på gløtt for kattehimmelen, gjelder det å sette en pote i sprekken mens man kan.


(Man klapper ikke en tiger (eller Sneveig) på hodet.)