Kattarsis – del I: Kattekult

Vi begynner vår spirituelle reise i det gamle Egypt.

Katter ble domestisert for 10 000 år siden, men ennå har de ikke lært seg at det ikke er lov å gå på spisebordet. Det var i området kalt den “fruktbare halvmånen” – det beltet som løper fra Nildeltaet i Egypt via østsiden av Middelhavet, Mesopotamia og ned mot Persiabukta at menneskene klarte å temme disse praktiske, små morderne, som holdt åkrene og kornlagrene frie for mus og andre gnagere. Men som så ofte ellers når man inngår en pakt med djevelen, er prisen at djevelen krever noe tilbake. Og denne gangen ville djevelen bli en gud. Og menneskene holdt avtalen sin.

Her ser vi djevelen… eh… gudinnen Bastet.

Bastet  ble dyrket så tidlig som det andre egyptiske dynastiet, rundt år 2890 før Kristus. Opprinnelig var hun krigsgudinne, men siden fikk hun andre interesser, slik at hun skulle passe bedre i en blogg.

Klorestativ for katter
Her ser vi et gammelt, egyptisk alter til Bastet.

Bastet ble ofte avbildet med krukker, og ikke så rent sjelden i plastbokser. Krukkene inneholdt salver, og hun var også parfymens beskytter. Derav det kjente merkenavnet «cha(t)nel».

Flaske med Chanel No 5
Eldgammel egyptisk parfyme.

 

Bastet kunne være avbildet med kattehode – i så fall var gudinnen fornøyd. Om hun var avbildet med løvehode, derimot, var det fare på ferde. Vi ser hvorfor:

Antikk statuett av kvinneskikkelse med løvehode og hengepupper
Det er frigjørende å gå uten BH, og en frigjort kvinne er en farlig kvinne.

De gamle egypterne elsket ikke bare sin gudinne, de elsket alle katter. Kattene ble mumifisert etter sin død, og sendt av gårde, sammen med faraoene, til evig liv i Mummidalen.

Kongenes dal
Mummidalen i Egypt

Neste gang: Kat(t)olisismen.